Obilježen Dan šuma i Dan voda na Studijskom odsjeku Geografija

U četvrtak 21.03.2019. u vremenu od 12.00 do 13.00 sati u sali br. 114, Prirodno-matematičkog fakulteta, održan je skup na kome je obilježen početak proljeća te svjetski dani, Dan šuma i Dan voda. Manifestacija je upriličena za studente studijskih programa Geografija i Turizmologija, Studijskog odsjeka Geografija Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, ali i uposlenike Fakulteta i sve zainteresirane. Zahvaljujemo se prodekanu za nastavu PMF-a prof. dr Smaji Sulejmanoviću i nastavnicima studijskih odsjeka Biologija i Matematika za podršku i prisustvo manifestaciji.

Skup je otvorio i prisutnima ukratko prezentovao sadržaj manifestacije voditelj studijskog odsjeka Geografija prof. dr Semir Ahmetbegović.

Prezentacijom se prvi obratio prof. dr Alen Lepirica. Profesor Lepirica je govorio o navedenim danima i njihovom značaju. Prisutni su imali priliku poslušati i pogledati interesantnu edukativnu prezentaciju.

U drugom dijelu manifestacije studentima se obratio prof. dr Sabid Zekan, profesor Univerziteta u Tuzli te istaknuti član i aktivista Planinarskog društva  „KONJUH“ Tuzla. Profesor Sabid Zekan je govorio o aktivnostima PD „KONJUH“, s posebnim akcentom na planinarsku transverzalu „Put srebreničke povelje“, Srebrenik-Neum. Prezentacijom je istaknut kulturno-historijski i geografski značaj navedene planinarske rute te su dati konkretni prijedlozi učešća i saradnje PD  „KONJUH“ i studenata studijskih programa Geografija i Turizmologija. Zahvaljujemo se profesoru Sabidu Zekanu za prihvatanje poziva, izdvojeno vrijeme, interesantnu i edukativnu prezentaciju te ponuđene prijedloge saradnje.

U završnom dijelu manifestacije otvorena je diskusija u kojoj su prisutni imali priliku dati komentar i postaviti pitanja. Tokom diskusije dr sc. Edin Hadžimustafić, uposlenik Studijskog odsjeka dao je konkretan prijedlog saradnje koja se odnosi na digitalizaciju i kartiranje podataka navedene planinarske staze u Geografskom informacionom sistemu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *