Stiže nam proljeće!

Prema proračunu Sekcije za astronomiju pri Geografskom društvu Tuzlanskog kantona, Zemlja će na svojoj putanji proći kroz tačku proljetnog ekvinocija, u srijedu, 20.03.2019. godine u 22h 6min 37,25s UT (Universal Time – vrijeme po Greenwich-kom meridijanu, za preračunavanje u vrijeme zone u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina UT+1, dodati jedan sat). Od ovog momenta, na sjevernoj Zemljinoj hemisferi nastupa astronomsko proljeće a na južnoj jesen. Trajat će 92,743860051 dana odnosno 92 dana 17 h 51 min 9,5 s, do početka ljeta 21.06.2019. godine.

Ekvinocij ili ravnodnevnica je trenutak kada se nebeski ekvator, koji je zamišljeni Zemljin ekvator projektovan na nebesku sferu, presiječe sa centrom Sunca. Deklinacija Sunca je 00° 00’ 00”. To se dešava dva puta u toku godine, prvi puta oko 20. marta (proljetni ekvinocij) i onda ponovo oko 22. septembra (jesenji ekvinocij). U vrijeme ekvinocija dan i noć traju jednako, po 12 sati.

Oba tijela, Zemlja stvarno a Sunce prividno se nalaze u čvorovima, tj. Zemlja u onoj tačci u kojoj njena putanja siječe ravninu nebeskog ekvatora, a Sunce u onoj tačci u kojoj ekliptika siječe tu ravninu. Projekcija Sunca pada u sazviježđe Riba (Pisces), a Zemlja posmatrana sa Sunca nalazi se u sazviježđu koje je 180° suprotno od Riba tj. u sazviježđu Djevojke (Virgo). Sunce prividno prolazi kroz sazviježđa: Riba, Ovan, Bik. Količina svijetla i toplote koju prima Zemlja od Sunca jednaka je za sjevernu i južnu hemisferu.

Dr. sc. Edin Hadžimustafić, doc.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *