Izložba fotografija na Odsjeku za geografiju

U petak 10.06.2022. godine je na inicijativu kolegice Mr Željka Stjepić Srkalović, na odsjeku za Geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, upriličena izložba fotografija. Povod za organizaciju ove manifestacije je i posljednji dan nastave u ljetnom semestru akademske 2021/2022. Fotografije su napravili studenti studijskih programa Turizmologija i drugog ciklusa Geografija, u toku brojnih terenskih aktivnosti širom Bosne i Hercegovine, a koje su sastavni dio projektnih aktivnosti Udruženja za razvoj NERDA i nevladine organizacije CISP, kojima se i ovom prilikom srdačno zahvaljujemo. Fotografije prikazuju prirodne ljepote i turističke resurse i potencijale naše zemlje.

Savremeni turizam je kulturno, društveno i materijalno izgrađen kroz fotografije. Turizam je društveni običaj koji je oblikovan fotografskom kulturom kamere i slike, a fotografija je presudna u izgradnji turističke vizualne prirode razgledavanja i posmatranja. Proizvodnja fotoaparata uveliko je utjecala na razvoj turizma, a posebno nakon što su fotoaparati postali dostupni širokim masama.

Voditelj žirija, tuzlanski fotograf Samir Zahirović je izabrao tri najbolje fotografije. Samir Zahirović je najnagrađivaniji fotograf u Bosni i Hercegovini. U 2020. godini je dobio međunarodno umjetničko zvanje EFIAP/b za doprinos umjetničkoj fotografiji, odnosno počasnom nagradom za izvrsnost Međunarodnog saveza fotografske umjetnosti. Bio je učesnik i najvećeg festivala u Evropi – Bursa Photo festa u Turskoj. Na početku karijere najviše je radio na polju fotoreportaže i ratne fotografije, a danas njegov umjetnički izričaj pokriva mnoge teme, žanrove i tehnike, ali uglavnom se fokusira na portrete i arhitekturu. Kao rezultat njegovih prvih radova, 1995. godine u Aachenu je organizirao svoju prvu samostalnu izložbu „Tuzla – Grad u Evropi“. Na njoj je tada izložena i jedna od njegovih prvih novinarskih fotografija, crno-bijela fotografija na kojoj su prve izbjeglice iz Srebrenice, koje je UNHCR dovezao u Tuzlu. Druga izložba „Lica Shiraza“ prikazana je 2017. godine, a nakon nje su uslijedili „Portreti“, „Pogledi“ i „Retrospektiva“. Za svoj umjetnički rad nagrađen je s više od 250 različitih nagrada, 45 zlatnih, 16 srebrnih, 18 bronzanih i 160 počasnih priznanja na izložbama FIAP-a, kao i niz drugih priznanja i nagrada na domaćem i međunarodnom nivou. Na nacionalnim izložbama FOTO BiH 10 puta je osvajao prvo mjesto, a dodijeljen mu je i počasni naslov Kandidat za magistra fotografije i Instruktor fotografije. Posljednjih godina specijalizirao se za panoramske fotografije od 360° i tako postao prvi Google Trusted Photographer u BiH.

Prema izboru žirija nagrađene su fotografije:

  1. mjesto: Talib Hamidović (Prokoško jezero)
  2. mjesto: Ibro Hodžić (Rijeka Sturba)
  3. mjesto: Razija Mešanović (Bunski kanali).

Ovom prilikom se zahvaljujemo Samiru Zahiroviću na podršci i pomoći, koje nam je ukazao u toku organizacije i izbora najbolje fotografije, kao i našim vrijednim studentima na učešću u istoj.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *