Gastronomska manifestacija na Odsjeku za geografiju

U srijedu, 01.06.2022., na Odsjeku za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, održana je Gastronomska manifestacija na kojoj su predstavljena i degustirana tradicionalna bosanska jela.

Manifestacija je organizirana u okviru realizacije nastavnog procesa, praktičnih vježbi, na predmetu Gastronomski turizam, koji se izučava na III godini, u ljetnom semestru, studijskog programa Turizmologija, na Odsjeku za geografiju. U okviru navedenog predmeta studenti usvajaju znanja o nacionalnim kuhinjama u svijetu, o načinu pripremanja, dekorisanja i posluživanja tradicionalnih jela, te specifičnostima gastronomske punude kao bitnom i neizostavnom elementu ukupne turističke ponude destinacije.

Na upriličenoj manifestaciji izložena su brojna, slana i slatka, tradicionalna bosanska jela, čime su studenti, uz mentorstvo mr. Nedime Smajić, višeg asistenta na predmetu Gastronomski turizam i drugih nastavnika i saradnika Odsjeka za geografiju, demonstrirali praktične vještine pripremanja, serviranja i posluživanja jela i pića. Osim kulinarskih specijaliteta, predstavljena je i tradicionalna bosanska nošnja, stara bosanska kuća, posuđe i drugi tradicionalni alati.

Jedan od ciljeva manifestacije bio je i da studenti razvijaju empatiju i pripadnost prema svojoj domovini, da njeguju nacionalnu tradiciju, običaje i kulturu, kako bi na najbolji način promovisali svoju državu i prenijeli iskustva na buduće generacije.

Program manifestacije su obogatili svojim izvedbama članovi KUD “Panonija”, uz tradicionalnu igru i ples, te kolega Namir Mašić, sa izvedbom kola i bosanske narodne pjesme sevdalinke, u pratnji muzičkog instrumenta saz. Manifestacija je održana uz medijsku podršku RTV TK.

Zahvalnost dugujemo nastavnicima i saradnicima Odsjeka za geografiju, Studentskom centru Univerziteta u Tuzli, te gostima koji su svojim prisustvom uveličali našu “Gastronomsku manifestaciju”.

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *