Prof. dr. Hariz Halilović sa RMIT University Melbourne u posjeti odsjeku Geografija

U posjetu Studijskom odsjeku geografija, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, u jednodnevnu posjetu, došao je uvaženi Profesor dr. Hariz Halilović, socijalni antropolog u Centru za društvena i globalna istraživanja (Social and Global Studies Centre), na RMIT University, u Melbourneu, Australija. Profesor Halilović je i gostujući profesor na University of California, u Los Angelesu i na Univerzitetu u Sarajevu (Centar za interdisciplinarne studije – CIS) te član mentorskog vijeća na Sveučilištu u Zadru.

Istraživačke teme kojima se profesor Halilović bavi uključuju politički motivirano nasilje, društveno pamćenje, translokalne identitete, kulturne prakse i prisilne migracije. Već duži niz godina se intenzivno bavi istraživanjem lokalnih zajednica i zavičajnih identiteta u Bosni i Hercegovini kao i u bh. dijaspori. Dodatno polje njegovog istraživačkog zanimanja također uključuje lokalne, plemenske i vjerske zajednice na otoku Tana (država Vanuatu) u Pacifiku, a izučavao je i narode Južnog Sudana i Etiopije. Objavio je tri knjige i oko stotinu radova na ove teme u znanstvenim časopisima, kao i u brojnim zbornicima. Njegova knjiga Places of Pain je proglašena najboljom knjigom iz oblasti antropologije objavljenoj od izdavača u Sjedinjenim Američkim Državama u 2013. godini (nagrada Prose Awards). U Australiji važi za jednog od vodećih antropologa svoje generacije, a dobitnik je najprestižnijih istraživačkih nagrada, priznanja i grantova od Australian Research Council (Australsko ministarstvo za znanost i inovacije) i drugih australskih i međunarodnih institucija. Kroz svoje istraživačke projekte, do sada je osigurao četiri stipendije za doktorande iz Bosne i Hercegovine, koji rade svoje doktorate pod njegovim mentorstvom u Australiji. Pored znanstvenih, profesor Halilović je objavio i niz angažiranih publicističkih tekstova na bosanskom i hrvatskom, kao i na engleskom i njemačkom jeziku, a radovi su mu prevođeni na francuski, engleski, švedski i albanski jezik.

Tokom jednodnevnog druženja uvaženi profesor je kolegama s odsjeka za Geografiju prenio svoja naučna i istraživačka iskustva te ponudio saradnju u budućem, zajedničkom, naučno istraživačkom radu.

Ovo nije privi kontakt i oblik saradnje Studijskog odsjeka Geografija s profesorom Halilovićem. U oktobru, novembru i početkom decembru 2020. godine Odsjek je uzeo učešće, u okviru “Dijaspora za razvoj” – D4D, u projektu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine (MLJPI) i Vlade Švicarske, uz implementirajuće partnere UNDP BiH i IOM BiH. U okviru tog projekta profesor Halilović je, za studente, asistente i nastavnike, održao seriju online predavanja o temama iz socijalne antropologije. Važno je napomenuti da ovo je ovo samo jedan u nizu projekata u kojima je profesor Halilović uzeo učešće ili projektom rukovodi, u našoj zemlji.

Tokom jednodnevnog boravka organizovana je i posjeta Rektoratu Univerziteta u Tuzli, tokom koje je profesora Halilovića dočekala i upriličila radni sastanak Rektorica prof. dr Nermina Hadžigrahić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *