Dan planete Zemlje na Odsjeku za geografiju

Studenti i uposlenici Studijskog odsjeka za geografiju su i ove godine uzeli učešće u obilježavanju Dana planete Zemlje sa više aktivnosti. Tokom dana dijelovi nastave su bili posvećeni ovom danu i ovogodišnjoj temi “Investiraj u našu planetu”. Jedan broj naših studenata Geografije i Turizmologije danas boravi na Konjuhu, gdje će u okviru drugih projektnih aktivnosti, a pod pokroviteljstvom CISP BiH organizacije, akcijom čišćenja nekropole stećaka “Kuman” na Javorju, dati doprinos obilježavanju ovog velikog praznika posvećenog prirodi.

Također, u posjeti našem Odsjeku danas su bili učenici OŠ Miladije koji su na međunarodnom takmičenju BOSEPO (Bosnian Science Project Olympiad), održanom u Sarajevu 18. i 19. februara 2022. godine, kao najmlađi učesnici osvojili bronzanu medalju. Učenici su se predstavili s eksperimentom u kome su ukazali na sastav i zdravlje tla, a u čemu su pomoć potražili i od kolegice Mr Željke Stjepić Srkalović. Učenike Sarah, Miu, Amilu, Mariju, Seana, njihove mentorice Aleksandru Selimović i Edinu Suljić je na Dan planeta Zemlje dočekala kolegica Stjepić Srkalović i sa njima razgovarala o temi zaštite okoliša i pošumljavanju.

Čestitke mladim istraživačima na osvojenim medaljama.

Pored ovih aktivnosti, u okviru projekta Root of the future-ROOF finansiranog od strane Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije, na planini Konjuh je 22.04.2022. godine prigodnim aktivnostima obilježen također Dan planete Zemlje. Učešće su uzeli i naši studenti, zajedno sa gostima iz Trebinja, Kneževa, Kladnja, Živinica i Doboj istoka. Aktivnosti su sprovedene na planini Konjuh, planinarskom domu Javorje. Uređena je nekropola stećaka Kuman, koja se nalazi u neposrednoj blizini planinarskog doma. Profesor Edin Hadžimustafić je održao predavanje o stećcima Tuzlanskog kantona, nakon čega su zainteresovani učesnici obradili nekropolu sa naučnog stanovišta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *