Obilježen međunarodni Dan planina 2023

Međunarodni Dan planina 2023 obilježili su i studenti II i IV godine studijskog usmjerenja Turizmologija na odsjeku za Geografiju, Prirodno-matematičkog fakulteta u Tuzli sa svojim profesorima. Studenti i profesori su iskoristili povoljne vremenske prilike te se uputili put Ilinčice – tuzlanskog izletišta. Planinarska šetnja do Ilinčice i kratko predavanje o značaju planina, Međunarodnom Danu planina, oblicima turizma koji se mogu odvijati na planini, značaju banjskog i sportsko-rekreativnog turizma upotpunjena je toplim čajem od planinskih trava, kako bi ugođaj bio potpun.

Međunarodni dan planina proglasila je 2003. godine opća skupština Ujedinjenih naroda, nakon što je Međunarodna godina planina, koju je UN proglasio 2002. godine, ukazala na potrebu kontinuiranog osvješćivanja velikog značaja planina i održivog razvoja njihovog okoliša za očuvanje kvalitetnog života stanovništva.

Opća skupština UN-a također je nedavno proglasila 2023. – 2027. “Pet godina akcije za razvoj planinskih regija” u svojoj trogodišnjoj rezoluciji o održivom razvoju planina. Njegovi ciljevi su privući bespovratnu pomoć i ulaganja za planine, razviti “zelene” ekonomije i tehnologije, stvoriti mehanizme za jačanje suradnje među planinskim zemljama te razviti znanost i obrazovanje u području održivog razvoja planina.

Dok je “Obnavljanje planinskih ekosustava” predložena tema za 2023., zemlje, zajednice i organizacije su dobrodošle da proslave IMD kroz temu koja je za njih relevantnija.

Neke od ključnih poruka ovogodišnjeg Dana planina su: Planinski turizam čini oko 15-20% globalne turističke industrije; pokrivaju oko 22% površine Zemlje, planine igraju ključnu ulogu u usmjeravanju svijeta prema održivom gospodarskom rastu; planine čine 56% svih rezervata biosfere; starosjedilačke populacije koje žive u planinama imaju jedinstvena znanja, tradicije i kulturne običaje; u planinama živi 13% svjetske populacije…( https://www.un.org/en/observances/mountain-day).

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *