Održana “Gastronomska manifestacija” na Odsjeku za geografiju

U srijedu, 07.06.2023., u 11:30 h na Odsjeku za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, održana je “Gastronomska manifestacija” na kojoj su predstavljena i degustirana tradicionalna bosanska jela.

Manifestacija je organizirana u okviru realizacije nastavnog procesa, praktičnih vježbi, na predmetu “Gastronomski turizam”, koji se izučava na III godini, u ljetnom semestru, studijskog programa “Turizmologija”, na Odsjeku za geografiju. U okviru navedenog predmeta studenti usvajaju znanja o nacionalnim kuhinjama u svijetu, o načinu pripremanja, dekorisanja i posluživanja tradicionalnih jela, te specifičnostima gastronomske punude kao bitnom i neizostavnom elementu ukupne turističke ponude destinacije.

Na upriličenoj manifestaciji izložena su brojna, slana i slatka, tradicionalna bosanska jela, čime su studenti, uz mentorstvo mr. Nedime Smajić, višeg asistenta na predmetu Gastronomski turizam i drugih nastavnika i saradnika Odsjeka za geografiju, demonstrirali praktične vještine pripremanja, serviranja i posluživanja jela i pića. Osim kulinarskih specijaliteta, predstavljena je i tradicionalna bosanska nošnja, stara bosanska kuća, posuđe i drugi tradicionalni alati.

Jedan od ciljeva manifestacije je i da studenti razvijaju empatiju i pripadnost prema svojoj domovini, da njeguju nacionalnu tradiciju, običaje i kulturu, kako bi na najbolji način promovisali svoju državu i prenijeli iskustva na buduće generacije. S obzirom da je gastronomija novi trend u turizmu koji znatno utiče na njegov razvoj i održivost, ova manifestacija svakako ima i za cilj da osnaži gastronomiju kao dio ponude održivog turizma Bosne i Hercegovine.

Program manifestacije obogatili su svojim izvedbama članovi KUD “Panonija”, uz tradicionalnu igru i ples, student Namir Mašić i profesor Alen Lepirica sa izvedbom bosanske narodne pjesme sevdalinke, u pratnji muzičkog instrumenta saz, student Fahrudin Avdić, te Armin i Miralem Šarić u pratnji muzičkog instrumenta harmonika, na čemu se svima zahvaljujemo.

Također, zahvalnost iskazujemo gostima koji su prisustvom uveličali ovu manifestaciju (profesorica Medira Ćulum, stručni savjetnik za obrazovanje – geografija u PZ TK, profesorica Alma Ćatović, JU Gimnazija “Meša Selimović” Tuzla, profesorica Svjetlana Bogdanović Kuret i učenici JU “Turističko-ugostiteljska škola” i JU Gimnazija “Ismet Mujezinović”, Tuzla), medijima koji su podržali ovu manifestaciju (RTV TK, RTV 7 i RTV SLON), te Studentskom centru Univerziteta u Tuzli na pruženoj podršci. Zahvalnost dugujemo i studentima studijskog programa “Turizmologija” (posebno studentu Sanjinu Sadikoviću), nastavnicima i saradnicima Odsjeka za geografiju, koji su svojim nesebičnim zalaganjem i organizacijom omogućili uspješnu realizaciju “Gastronomske manifestacije”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *