Obilježen Dan Geografskog informacionog sistema (GIS Day 2022)

Na Odsjeku za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, već tradicionalno više godina zaredom, 17. novembra 2022. godine obilježen je Dan Geografskog informacionog sistema (GIS Day 2022). Nakon svečanog otvaranja prisutnima se obratila dr. sc. Mersiha Suljkanović, Prodekanica za nauku Prirodno-matematičkog fakulteta, izrazivši punu podršku događaju i jačanju kapaciteta za dalji razvoj i jačanje Geografskog informacionog sistema na Odsjeku za geografiju.

Značaj ovog dana na nivou Fakulteta kao i u globalnim okvirima, istaknuo je u svom obraćanju Voditelj studijskog Odsjeka geografija, prof. dr. Semir Ahmetbegović. Posebno se osvrnuvši na širenje Geografskog informacionog sistema i na druge odsjeke/fakultete.

Prezentovan je vrlo interesantan promotivni video kompanije ESRI (Environmental Systems Research Institute), „Može li milijarda karata pomoći u spašavanju planete?“ (Can a billion maps help save the planet).

Prisutni su nakon toga imali priliku da saslušaju predavanje, „Geografski informacioni sistem u svakodnevnom životu“, dr. sc. Edin Hadžimustafić. Ukratko se upoznalo sa počecima i razvojem GIS-a sa akcentom na njegovu primjenu u pomaganju i rješavanju svakodnevnih problema s kojima se ljudi susreću.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *