Stiže nam astronomska jesen!

Zemlja će na svojoj putanji proći kroz tačku jesenjeg ekvinocija, u petak, 23.09. 2022. godine u 1h 08min 57s UT (Universal Time – vrijeme po Greenwich-kom meridijanu, a za preračunavanje u vrijeme zone u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina UT+1, dodati jedan sat). Od ovog momenta, na sjevernoj Zemljinoj hemisferi nastupit će astronomska jesen (na južnoj proljeće). Trajat će 89,858047495 dana odnosno 89 dana 20 h 35 min 35 s, do početka zime, 21.12.2022. godine.

Ekvinocij (lat. aequus – jednak i nox – noć) je trenutak kada se nebeski ekvator, koji je zamišljen Zemljin ekvator projektovan na nebesku sferu, presiječe sa centrom Sunca. U tom momentu Sunce se nalazi tačno iznad ekvatora. Deklinacija Sunca je 00° 00′ 00”. To se dešava dva puta u toku godine, prvi puta oko 20. marta (proljetni ekvinocij) i onda ponovo oko 23. septembra (jesenji ekvinocij). Dan i noć, ugrubo rečeno traju jednako po 12h.

Oba tijela, Zemlja stvarno a Sunce prividno se nalaze u čvorovima, tj. Zemlja u onoj tačci u kojoj njena putanja siječe ravninu nebeskog ekvatora, a Sunce u onoj tačci u kojoj ekliptika siječe tu ravninu. Projekcija Sunca pada u sazviježde Djevojke (Virgo), a Zemlja (posmatrana sa Sunca) nalazi se u sazviježđu koje je 180° suprotno od Djevojke tj. u sazviježđu Riba. Sunce prividno prolazi kroz sazviježđa: Djevojke, Vage, Škorpije. Količina svijetla i toplote koju prima Zemlja od Sunca jednaka je za sjevernu i južnu hemisferu.

Dr. sc. Edin Hadžimustafić, doc.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *