Na Prirodno-matematičkom fakultetu obilježen Dan planete Zemlje 2019.

U organizaciji Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, 22.04.2019. godine, obilježen je internacionalni događaj Dan planete Zemlje 2019.

Događaj je podijeljen u dva dijela: teorijski sa pripremljenim nizom zanimljivih i poučnih predavanja a nakon njega praktični dio, čišćenje jednog segmenta planete Zemlje.

Prije prelaska na oficijelni dio intonirana je Himna planete Zemlje. O značaju Dana planete Zemlje na globalnom i lokalnom nivou prisutne je upoznao dr. sc. Edin Hadžimustafić.

Dr. sc. Semir Ahmetbegović je održao zanimljivo predavanje na temu Održivi razvoj i životna sredina.

Konkretnu i kompleksnu temu, Značaj fizičko-hemijske karakterizacije vode: pregled istraživanja riječnih tokova na području BiH, prezentovala je Irma Vilić, studentica IV godine studija Odsjek hemija.

Stanje biodiverziteta na planeti Zemlji – nekad i sad, temu su pripremile dr sc. Elvira Hadžiahmetović Jurida, vanredna profesorica i Marija Vučićević, studentica IV godine studija, Odsjek biologija. Prisutni su sa posebnom pažnjom saslušali prezentaciju teme, koju su upriličile studentice IV godine, Dedić Almina i Šilić Mirna.

U drugom dijelu planiranih aktivnosti, sprovedena je akcija čišćenja dijela Zapadnog kampusa Univerziteta u Tuzli (oko zgrada Prirodno-matematičkog, Rudarsko-geološko-građevinskog i Tehnološkog fakulteta). Akciji su se priključili studenti i profesori.

Prema Mreži Dana planete Zemlje (EDN), više od 1 milijarde ljudi je uključeno u aktivnosti Dana planete Zemlje, što ga čini “najvećim građanskim događajem u svijetu”. Bila nam je čast biti dijelom te ekološki osviještene zajednice.

Na kraju želimo da se zahvalimo sponzoru, Sarajevski kiseljak, na vrijednoj donaciij. Zahvaljujemo se i vrijednim ljudima iz JKP Komunalac Tuzla.

Sretan Vam dan planete Zemlje!

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *